Sider

tirsdag den 3. maj 2011

Højskoler og rundkredspædagogik...

Højskoler er noget useriøst pjat og tidsspilde for unge mennesker der ikke gider lave noget fornuftigt!
I stedet for at få sig en ordentlig uddannelse til gavn for samfundet, render de planløst rundt i månedsvis og spiller musik, laver lerfigurer og dyrker fællessang i rundkreds…
NEEEJ!!! Stop! Stands…!!!
OK – først og fremmest: Ovenstående er IKKE min holdning! På ingen måde!!
Jeg har selv været på højskole. I 5 måneder i en alder af 20-21 år. Nok en af de vigtigste perioder i min ungdom. Og absolut ikke spild af tid – tværtimod!
Men når man hører visse politikere udtale sig er det tydeligvis den holdning der skinner igennem. Og ligeledes når man ser på hvor svært det er blevet for højskoler at overleve på grund af visse samfundsøkonomiske prioriteringer – ikke mindst fra vores nuværende regering.
Men ER højskoler bare noget pjat? ER det bare spild af kostbar tid at tilbringe 4-6 måneder med at dyrke en brændende interesse? Eller blive afklaret med hvad man vil med sit liv?
Efter min opfattelse er svaret NEJ!
Det er ikke mere spild af tid at tage på højskole end det er at begynde på et studie og så springe fra fordi man, da man som knap nok student, skulle træffe et studievalg man ikke var moden til at tage stilling til.
Som nybagt student har man måske også brug for en lille pause efter at have boget den i sammenlagt 13-14 år. Først i folkeskolen, siden i gymnasiet.
Eller måske er man en af dem som allerede hoppede af, efter med nød og næppe at have overstået 9. klasse og har brug for at finde ud af hvad man så kan hvis det ikke lige er det boglige der er ens force.
Højskoler er et vidt begreb. Alt efter hvor man vælger at tage hen er der mulighed for at gå i dybden med en række forskellige kreative fag, såsom musik, teater, keramik, film, maleri m.m. Men der er også mulighed for at dygtiggøre sig inden for mere almene fag som dansk, engelsk, matematik osv. Og så er der jo dannelsesfag som filosofi, samfundsfag, idéhistorie og i den boldgade. Her er der rig mulighed for at udvide sin horisont igennem spændende og lærerige debatter og diskussioner om aktuelle samfundsrelevante emner.
Det er som om at dem der sidder inde på Borgen har så travlt med at tænke i økonomi, at de glemmer at de har med levende mennesker at gøre. Det er som om det kun kan gå for langsomt med at få skovlet ungdommen igennem uddannelsessystemet så de kan komme ud på arbejdsmarkedet. Og selvfølgelig skal folk ikke bare lalle sig igennem tilværelsen og lade de øvrige hårdt arbejdende skatteborgere betale gildet.
Men ER der virkelig så meget gevinst at hente ved bevidstløst at presse generation efter generation igennem uddannelses-pølsefabrikken? Ifølge skrivebordsgeneralernes Excel-regneark – så ja. Men i praksis?
Jeg tillader mig at tvivle…
 Det er nok at gå for vidt at indføre tvungent højskoleophold for alle. Men tænk hvis man begyndte at se på højskoleophold som en givtig investering i fremtiden? Hvis det blev en realistisk mulighed for enhver at bruge bare et halvt år af sit liv på noget som virkelig vækkede ens passion? På et sted hvor alle slags mennesker mødes, hvor verdensbilledet udvides, hvor personligheder modnes og styrkes.
Modne personer er bedre til at træffe store beslutninger, for eksempel i forhold til uddannelse. Hvis flere er i stand til at træffe de rigtige uddannelsesvalg vil færre springe fra studierne i utide. Det er da ret simpelt!
Og der er mange flere fordele end der er plads til at liste op her…
Til gavn og glæde for den enkeltes videre færd ud i livet – og i sidste ende til nytte for samfundet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar